Vuka Karadzica br. 11, I sprat, 20000 Podgorica, Crna Gora, Telefon: +382(20) 201-545, Fax: +382(20) 246-024

Articles

POBJEDA: SRIJEDA, 16. MART. 2016. GODINE

 PRIJAVLJIVANJE GRADJANA ZA "HILJADU PLUS" OD PONEDELJKA 

U PONUDI 753 STANA U DEVET OPŠTINA

Javni poziv će biti otvoren 30 dana. Građani će dobiti vaučere na osnovu kojih će moći da odu u banku i definišu finalni kreditni aranžman - kazao je Čanović

PODGORICA – Javni poziv za građane u projektu ,,Hiljadu plus“ biće objavljen u petak, dok će dokumentaciju bankama podnositi od ponedjeljka, saopštio je direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i predsjednik Projektnog odbora Marko Čanović.

Javni poziv će biti otvoren 30 dana. Građani će dobiti vaučere na osnovu kojih će moći da odu u banku i definišu finalni kreditni aranžman - kazao je Čanović. Čanović je rekao da se za učešće u projektu prijavilo 20 građevinskih
kompanija sa 815 stanova u devet opština. Projektni odbor je nakon razmatranja ponuda i dokumentacije definisao konačnu listu od 16 građevinskih kompanija sa ukupno 753 stana. - Građevinari su imali sastanke sa nama dva-tri puta. Mi smo ih kroz medije pozivali da spuste cijene u odnosu na one koje su već bile ponuđene. Intencija je bila da se te cijene spuste nekih 50 eura, ali nam nijesu izašli u susret - saopštio je Čanović.

On je podsjetio da je projekat koncipiran za domaćinstva sa srednjim i nižim primanjima. Na pitanje novinara da prokomentariše to što su građani već unaprijed rezervisali stanove i da su predstavnici jedne od najvećih kompanija koja učestvuje u projektu saopštili da su skoro svi stanovi rezervisani i da nema slobodnih na području Podgorice, Čanović je rekao da takve informacije nema. Projektni odbor odlučuje o konačnoj listi korisnika i niko ko ne bude dobio vaučer nema šanse da može kupiti stan kroz projekat - saopštio je Čanović. Predstavnik Ministarstva finansija Dragan Darmanović kazao je da je taj resor Vlade u završnoj fazi pripreme sporazuma sa bankama.

Očekuje se da će se sa bankama sporazumi potpisati u petak, što predstavlja osnov da građani nakon raspisivanja

poziva mogu stupiti u kontakt sa njima i podnijeti prijave za stambene kredite - rekao je Darmanović. On je rekao da će se krediti odobravati na period od 20 godina sa kamatom od 3,99 odsto. Jedna novina koja je unijeta u sporazum kako bi se građanima smanjili troškovi, jeste uvođenje grejs perioda od 12 mjeseci u slučajevima kada
građani već rentiraju stan, da ne bi imali duple troškove - kazao je Darmanović.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Goran Kuševija naveo je neke od prioritetnih grupa, među kojima
su samohrani roditelji, zatim staratelji ukoliko odgajaju dijete sa smetnjama u razvoju, kao i porodice u kojima živi osoba sa invaliditetom. Žrtve nasilja u porodici su takođe prioritetna ciljna grupa i djeca koja su bila smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite - rekao je Kuševija. Članica Projektnog odbora i predstavnica Zajednice opština Sanja Živković kazala je da su građevinari dostavili ponude za devet opština i to za Podgoricu, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Plužine, Mojkovac, Bijelo Polje, Ulcinj i Herceg Novi.

 

HAAB odustala

Na javni poziv za banke, koji je trajao do 12. februara, prijavilo se osam banaka, ali je u međuvremenu od učešća odustala Hipo Alpe Adria banka, usljed nemogućnosti da uskladi kreditnu politiku sa načelima koja su propisana projektom - kazao je Čanović. U projektu učestvuju Sosijete ženerale Montenegro banka, Komercijalna banka Budva, Crnogorska komercijalna, Erste, Prva, NLB i Lovćen banka.