Vuka Karadzica br. 11, I sprat, 20000 Podgorica, Crna Gora, Telefon: +382(20) 201-545, Fax: +382(20) 246-024

Articles

POBJEDA: SRIJEDA, 27. APRIL 2016. GODINE

Juče saopšten broj i struktura aplikanata projekta Hiljadu plus

 

U PRVOM KRUGU OD 400 DO 500 VAUČERA

PODGORICA – Od 725 građana koji su aplicirali u projektu Hiljadu plus, u Ministarstvu turizma očekuju da će polovinom maja njih 400 do 500 dobiti vaučere s kojima će poći kod građevinskih firmi i sklopiti predugovore. Za one koji budu ispod liste Vlada pregovara sa bankama o obezbjeđivanju dodatnih sredstava pod istim uslovima. Kako je saopštio direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović, taj resor zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma pregovara sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope i komercijalnim bankama o obezbjeđivanju kreditnih aranžmana po istim uslovima za sve aplikante koji ne prođu regularni krug izbora. Građani su u periodu od 21. marta do 21. aprila, koliko je bio otvoren javni poziv, dostavili ukupno 731 aplikaciju za dugoročni stambeni kredit.

Nakon toga su dva aplikanta povukla prijavu, dok su četiri aplicirala u drugim bankama zbog negativne kreditne sposobnosti u prvobitnim bankama. Projektni odbor će zbog toga razmatrati 725 aplikacija iz četiri opštine, od čega u Podgorici 667, Nikšiću 49, Bijelom Polju osam i Pljevljima jednu. Projektni odbor bi i u prvoj polovini maja trebalo da objavi konačnu listu dobitnika stambenog kredita, a prva grupa vaučera biće dodijeljena prioritetnim
ciljnim grupama polovinom narednog mjeseca.

Direktor Direktorata za razvoj stanovanja i predsjednik Projektnog odbora Marko Čanović rekao je da su banke trenutno procijenile maksimalnu kreditnu sposobnost svakog klijenta i na osnovu toga će podijeliti vaučere u prvom krugu onim osobama koje zadovoljavaju kriterijume. Neki broj ljudi će otpasti, neki neće naći stan koji im odgovara a jedan broj će odustati i na osnovu toga će oni sa liste čekanja ući u priču i dobiti vaučer sa rokom da ga realizuju - objasnio je Čanović.

On je rekao da u Projektnom odboru još nijesu sigurni da li će nedostajati sredstva za realizaciju projekta. Imamo ukupno sa bankama 20 miliona eura obezbijeđenih za subvencije koje su vezane za realizaciju projekta. Ukoliko bude postojala potreba, mi smo već preliminarno započeli razgovore za CEBom - rekao je Čanović. On je istakao da će u Projektnom odboru učiniti sve da svaki aplikant koji uspunjava uslove dobije šansu da realizuje kredit i riješi stambeno pitanje. U prošlom projektu smo imali oko 800 aplikacija koje su prošle sve kriterijume, dok je 433 realizovalo ugovor o kupoprodaji - kazao je Čanović.

On je na pitanje da prokomentariše spekulacije da su građevinari već sastavili spisak onih koji će dobiti stanove rekao da sve rade transparentno i da je svaki predmet objavljen pod šifrom na sajtu, tako da nema nikakvih malverzacija vezano za vrijeme prijave koji je jedan od kriterijuma.

Kada je u pitanju rezervacija stanova tu smo preventivno djelovali i spriječili eventualnu rezervaciju stanova - kazao je Čanović. On je rekao da je najviše aplikacija dostavljeno Sosijete ženeral banci Montenegro, 233, NLB 190, CKB 151, Erste 69, Prvoj 46, Lovćen 38 i Komercijalnoj banci Budva četiri. Građani su u obavezi da u roku od 60 dana od dobijanja vaučera potpišu predugovor sa građevinskom kompanijom, odnosni ugovor o kreditu sa bankom u roku od dodatnih 30 dana. Ukoliko to ne urade u predviđenom roku, biće isključeni sa liste, a njihovo mjesto će zauzeti oni građani koji se nalaze na listi čekanja. N.K.