ponedjeljak, 22 mart 2021 13:12

Vijesti me: Nastavlja se sprovođenje projekta socionalnog stanovanja

Dodijeljeni vaučeri u okviru projekta Hiljadu plus

"Građani će moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u izgradnji, odnosno, u kojima do sada nijesmo imali ponudu kroz prethodne faze”

Vaučeri u okviru projekta Hiljadu plus dodijeljeni su danas za 148 građana u prostorijama Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

FotoJet 1

Vaučeri četvrte faze ovogodišnjeg projekta dodijeljeni su zaposlenima u javnom sektoru, njih 62, zatim 40 vaučera mladim bračnim parovima i 46 vaučera ostalim građanima koji ispunjavaju uslove projekta, a ne pripadaju prethodno navedenim grupama.Vaučere su dodijelili državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, Aleksandar Ašanin i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović.Ašanin je objasnio da Hiljadu plus predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima, po uslovima povoljnijim od tržišnih. Kroz prethodne tri realizovane faze 1,19 hiljada porodica riješilo je stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana.„Vođeni prethodnim iskustvom i statistikom, očekujemo da će u narednom periodu to učiniti dodatnih 400 domaćinstava. Ostvareni rezultati daju nadu da ovaj projekat, kao poseban vid društvene kohezije, koja nam je danas nasušno potrebna, ima budućnost i da ga je moguće dalje razvijati i unapređivati“, naveo je Ašanin u saopštenju.Vrijednost projekta iznosi 20 miliona EUR, od kojih je 50 odsto obezbijedila Vlada kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, dok se preostalih 50 odsto finansiraju iz sredstava komercijalnih banaka koje su prijavile svoje učešće.Projektom su obezbijeđena najpovoljnija fiksna kamatna stopa koja iznosi 2,99 odsto, dok učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno. Dodatna povoljnost je ta što je obrada kredita svega 0,3 odsto, a period otplate kredita do 240 mjeseci. Kroz saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore, obezbijeđen je popust od 50% na notarske usluge.Čanović je zahvalio svim partnerima projekta koji su doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji u interesu građana.On je objasnio da je Projektni odbor Hiljadu plus tokom prethodnog perioda obavio detaljan pregled dostavljene dokumentacije za 770 aplikanata, odnosno 1,88 hiljada građana-članova njihovih domaćinstava. Proces pregleda dokumentacije i formiranja liste prioritetnih lica trajao je duže zbog pandemije covid-19.Čanović je posebno istakao da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz tu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu, u vlasništvu i građana i preduzeća, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji.„Smatramo da ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u izgradnji, odnosno, u kojima do sada nijesmo imali ponudu kroz prethodne faze”, saopštio je Čanović.Precizni podaci o ukupnim sredstvima koja će biti utrošena biće dobijeni nakon sklopljenih kupoprodajnih ugovora sa ponuđačima stanova i nakon podnijetih zahtjeva za realizaciju kredita u komercijalnim bankama.Obračunom pomenutih ugovora, kupoprodajnih i ugovora o kreditu, sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, stvoriće se mogućnost za dodjelu dodatnog broja vaučera aplikantima koji su na listi čekanja.

„Uvažene dame i gospodo, od srca vam čestitam, i želim da se što prije uselite u vaše nove domove i tako ostvarite naš zajednički cilj. Želim da u tim novim domovima, makar i malim, gledate neke drage oči i kroz njih svoje parče neba. Neka vam je sa srećom“, poručio je Ašanin.

 

www.procon.me
Adresa: Moskovska br 65, I sprat
81000 Podgorica
Kontakt:
+382 (0) 20 201 545, +382 (0) 20 246 024, office@procon.me